De 35e Waterleliedag bij het Waterschap Hollandse Delta

 

De 35e Waterleliedag bij het Waterschap Hollandse Delta

Ridderkerk, 13 april 2017

C:\Users\VanNes\Downloads\IMG_2345 (1).jpg

Ontvangst met koffie en gebak.

Onze dijkgraaf Jan Geluk heeft toegelicht wat de opgaven voor ons waterschap zijn, en nader ingezoomd op het thema voor ons die dag.

Het Kierbesluit is een besluit, genomen in 2013 door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Met als doel de internationale vismigratie te versterken, en hopelijk weer op het niveau te krijgen van voor de afsluiting van het Haringvliet.

Het gaat om dit gebied, wat we bezocht hebben gedurende de dag, om de sluizen te bekijken en de compenserende maatregelen die zo goed als afgerond zijn.

In 2018 gaan de sluizen op een kier en kan zoutwater het Haringvliet instromen.

kaart_011013.jpg

Met als thema ‘het Kier-besluit’ en de compenserende maatregelen om voldoende zoet water voor de landbouw op eilanden Voorne Putten en Goeree Overflakkee te garanderen.

Het gearceerde gebied zal zouter worden. Doordat Evides drinkwater uit het Haringvliet haalt, moet het inlaatstation van Stellendam (bij de sluizen) verplaatst worden naar Middelharnis. Ook het Waterschap Hollandse Delta moet de inlaat van zoet water, t.b.v. de landbouw op beide eilanden, verplaatsen. Daardoor moeten ook nieuwe watergangen gegraven worden en bestaande watergangen verbreedt worden.

C:\Users\VanNes\Pictures\WSHD Waterlely dag 13-04-2017\IMG_3162.JPG

Ook het Waterschap Hollandse Delta moet de inlaat van zoet water, t.b.v. de landbouw op beide eilanden, verplaatsen. Daardoor moeten nieuwe watergangen gegraven worden en bestaande watergangen verbreedt worden.

Met een bus zijn we van Ridderkerk naar Stellendam gereden, waar we in Zoet of Zout de lunch gebruikt hebben. Aansluitend hebben we een lesje TaiChi gehad, om je iets van zelf verdediging eigen te maken en de nodige spieren los te maken, waaronder de lach-spieren.

C:\Users\VanNes\Pictures\WSHD Waterlely dag 13-04-2017\IMG_3113.JPG

Aansluitend hebben we een lesje TaiChi gehad, om je iets van zelf verdediging eigen te maken en de nodige spieren los te maken, waaronder de lachspieren.

Aansluitend brachten een aantal van ons een bezoek aan de Haringvlietsluizen. Deze zijn gereed gekomen in 1958. Daar kregen we een toelichting op het op een kier zetten van de sluizen van een medewerker van Rijkswaterstaat. Ook hebben we daar het bijbehorende museum bezocht en een blik in de controle kamer geworpen. Het is de bedoeling in september 2018 de sluizen op een kier te zetten.

In de controle kamer wordt 24-uur, 7 dagen in de week overzicht gehouden op de sluizen en de weg. Ook op de sluizen voor de scheepvaart.

De rest van de groep heeft de Zeehondenopvang A-Seal bezocht. Bij A Seal worden zeehonden opgevangen en verzorgd. Dit zijn voornamelijk jonge zeehondenpups die hun moeder zijn kwijtgeraakt of zeehonden die gewond of ziek zijn. Wanneer de zeehonden weer helemaal gezond zijn en in staat om in het wild te kunnen overleven, worden ze weer vrijgelaten.

C:\Users\VanNes\Pictures\WSHD Waterlely dag 13-04-2017\IMG_3149.JPG Bij

Restaurant Zoet of Zout, de Haringvlietsluizen en A-Seal bevinden zich op loopafstand van elkaar, bij Stellendam.

Weer terug in de bus, op weg naar de nieuwe inlaat putten voor zoet water. Daarbij van bijzonder prettig en deskundige toelichting voorzien door een project manager van WSHD. Rijdend over het eiland van Stellendam via Dirksland naar Middelharnis kregen we ook een indruk van de landbouw op Goeree Overflakee.

We

We hebben de dag afgesloten met een heerlijk buffet met elkaar.

 

A Seal worden ze

de zeehonden weer helemaal gezond zijn en in staat om in het wild te kunnen overleven, worden ze weer vrijgelaten. Voor het zover is, doorlopen (of beter gezegd; zwemmen) de zeehonden een soort stappenplan. Hieronder kun je zien hoe dit precies in zijn werk gaat.

 

 

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.