meer zeespiegel stijging in de toekomst dan tot nu toe verwacht

Waterforum nieuwsbrief 821:

Wetenschappelijk directeur Deltares noemt smeltend ijs Antarctica een ‘game changer’

 

Deel op LinkedInhttps://www.waterforum.net/assets/uploads/2018/10/nb821-GS_DELTARESVIPS-075-696x454.jpg

Wetenschappelijk directeur Jaap Kwadijk tijdens het 10-jarige jubileum van Deltares (foto: Deltares/Guus Schoonewille).

De zeespiegelstijging stond centraal bij de viering van het 10-jarig bestaan (6 oktober jl.) van Deltares, het nationale kennisinstituut voor water en ondergrond. Daarbij bracht wetenschappelijk directeur Jaap Kwadijk geen vrolijke boodschap: het smeltproces op Antarctica is verontrustend. Het onderzoek naar mogelijke versnelling van de zeespiegelstijging, dat Deltares op verzoek van de deltacommissaris deed, leverde alarmerende data op.

Kwadijk opende zijn presentatie met de constatering dat hij al 30 jaar meeloopt in het wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering. “Ik heb er nooit wakker van gelegen, maar de recente onderzoeksresultaten over het afsmeltende ijs op Antarctica zijn alarmerend voor mij”, aldus Kwadijk. Het gaat volgens hem niet langer over de balans van afsmelten en aanvriezen, maar op bepaalde plekken vallen ijsschotsen weg die het smeltwater op land tegenhielden waardoor het in de winter opnieuw kon aanvriezen. Nu krijgt het smeltwater in de zomer steeds meer vrij baan om de oceaan in te stromen. Kwadijk sprak van een game changer.

Meer onderzoek nodig naar periode na 2050
Op verzoek van de deltacommissaris heeft Deltares al onderzoek gedaan naar de mogelijke versnelling van de zeespiegelstijging als er meer smeltwater vrijkomt op Antarctica. Het rapport is recent gepubliceerd en meldt voor Nederland een stijging die tot 3,2 m kan oplopen in 2100. En dan gaat het niet zozeer over de vraag óf die 3,2 m gehaald wordt, maar wannéér die 3,2 meter wordt bereikt. Volgens Kwadijk is daarvoor meer onderzoek nodig voor de periode na 2050. Vooral over het smeltproces op Antarctica. “Zelfs bij een succesvolle uitvoering van het Parijse klimaatakkoord, gaat de zeespiegel nog steeds 2 meter stijgen”, zo waarschuwde hij.

https://www.waterforum.net/assets/uploads/2018/10/nb821-10-jaar-deltares-grafiek-zeespiegelstijging.jpg

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *