regenton in de tuin

Vang de piek-bui op in uw eigen tuin.

Het aantal piekbuien neemt toe, vooral in de zomer. De kans dat het in korte tijd heel hard regent of hagelt, is 2 tot 5 keer groter dan in de vorige eeuw, zegt klimaatonderzoeker Geert Lenderink. De onzekerheid in de voorspellingen is groot, niet alleen vanwege de vele vragen rondom klimaatverandering. “Onze computer – modellen zijn nu nog niet optimaal voor het berekenen van zomerse neerslag. Om 30 jaar vooruit te kijken, moeten de computers een heel jaar rekenen.”

Een piekbui laat zich moeilijk vangen door een regenmeter. Letterlijk, want het kenmerk van een piekbui is dat hij een klein oppervlak raakt. De regenmeter bij De Bilt kan droog staan, terwijl 20 kilometer verderop wateroverlast ontstaat door extreme regenval.

Recent is in Ridderkerk nog ca. 20 mm regen gevallen in korte tijd, in de Hoeks waard was dit 35 tot 40 mm.

Om de riolering te ontlasten, met name tijdens piek-buien, biedt de gemeente Ridderkerk haar inwoners voor €10,– een regenton aan. Hiervoor is een motie aangenomen in de gemeenteraad, ingediend door Petra van Nes- de Man.

Met indienen van de motie hopen we dat u zich meer bewust wordt van de betrekkelijk kleine dingen die u zelf kan doen om wateroverlast te verminderen, en ‘droge voeten te houden’. De regenton is er één, maar minder tegels of tegels met een waterbuffer, grind of gras in de tuin maakt dat het water veel gemakkelijke door de bodem wordt opgenomen.

U kunt de bon voor de regenton in de ‘Blauwkai’ in het Zuiden vinden.

Misschien een idee voor andere gemeenten?

C:\Users\VanNes\Downloads\IMG_0200.JPG

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *